top of page

Experiment #1: Acryl gieten met houtlijm

  • Writer: Vanessa van Soest
    Vanessa van Soest
  • Nov 26, 2018
  • 3 min read

In deze en de volgende 3 posts wil ik de verschillende "toevoeg-mediums" uitproberen. Denk bijvoorbeeld aan houtlijm, Varnish van de Action, Liquitex pouring medium en Floetrol. Ik hoop je ook middels wat korte filmpjes te kunnen laten zien wat de verschillende resultaten zijn, of niet! De grote vraag bij deze experimenten zal zijn: Heb je nu echt dure producten nodig? Of kan een simpele "kinderlijm" ook al volstaan?

Ik zal je verschillende "recepten" voorleggen en aangeven wat mijn bevindingen/ ervaringen zijn. Maar ik ben er van overtuigd dat je vooral ook zelf aan de slag moet met de verschillende media om jouw "recept" te vinden.

 

Experiment #1 : Gebruik Houtlijm als medium

Afgelopen weekend ben ik met de reeks experimenten begonnen. Als eerste was lijm aan de beurt. Nu had ik daar nog geen ervaring mee. Ik had hier en daar gelezen dat je houtlijm kunt gebruiken, maar geen idee hoe. Dus ik ben gewoon in het diepe gesprongen en kwam met het volgende: De Mix: Voor dit experiment wil ik elke keer dezelfde verhoudingen nemen en hetzelfde soort canvas gebruiken en dezelfde soort acryl verf. Het canvas is 20x20 cm en de verf is basis acryl verf Bleijswijck van de Action. Ik ga dus niet voor duur!. De verhouding is voor elke kleur 30gr verf met 30gr medium. In dit geval lijm. Ik heb in eerste instantie de pattex lijm gebruikt van de Action. Maar ik kwam er na de eerste keer gieten achter dat ik de verkeerde houtlijm heb gebruikt Wanneer je lijm wil gaan gebruiken voor je gietwerk, let dan op het volgende: Houtlijm komt in drie verschillende gradaties. Je hebt houtlijm welke waterbestendig is, waterhoudend en oplost met water. Je moet de houtlijm hebben welke oplost met water. Het beste kan je bij de Action op zoek gaan naar de kinderlijm. Hierop staat op de verpakking dat deze makkelijk te verwijderen is van kleren. DIE lijm moet je hebben. De lijm die ik de eerste keer gebruikte was waterbestendig. Deze mengt niet lekker met water en je krijgt dus helemaal geen mooie resultaten!

Dus heb je je verf en de juiste lijm, meng deze dan goed en vul deze langzaam aan met water. Doe dit beetje bij beetje tot dat je mengsel lekker van je mengstokje vloeit. Je verf moet niet druppen omdat het moeilijk van je stokje komt of druppen omdat het te vloeibaar is. Vaak zie je bij de juiste mix eerst nog een kopje op je stokje die daar blijft liggen en als je dan je stokje scheef houdt druipt het in een vloeiende beweging er vanaf. Neem de tijd voor het mixen. Dit is het belangrijkste van je hele gietwerk. Je mix moet goed zijn.


Gieten Nadat al mijn kleuren goed gemengd zijn en ik mijn canvasje klaar heb liggen, heb ik in elk bekertje een beetje silicone spray gespoten. (Silicone spray koop je bij de bouwmarkt om de hoek). Dit zal voor extra cellen zorgen. En daarna ben ik gaan gieten. Ik ben gegaan voor de swipe techniek. Eerste wat lagen verf boven elkaar (vlag idee) en daarna met een tissue er overheen. Zie de film hieronder!


Ik was zo verbaasd over het resultaat. De eerste keer zag ik gelijk dat er iets niet lekker ging en toen ik er achter kwam dat het aan het soort lijm moest liggen moest ik het experiment over doen. De cellen kwam met groot gemak. Ik vind het canvas echt mooi geworden! Nu nog drogen. Ik hoop hier binnenkort foto's te tonen van dit werkje!

Mijn conclusie: Acryl gieten met lijm is zeker te doen en heeft mooie effecten!


mooie cellen met houtlijm als medium!
mooie cellen met houtlijm als medium!


Wil je meer? In de komende periode zal ik op deze blog meer schrijven over acryl gieten en de verschillende variaties! Heb je vragen? Stuur me dan een berichtje via het contact formulier of mail mij: info@vanessavansoest.nl

Comments


bottom of page