Acryl gieten, wat is dat?
- Vanessa van Soest
- Oct 24, 2018
- 4 min read
Updated: Nov 3, 2018
Acryl gieten is een leuke manier om te werken met je acrylverf. Het is een verftechniek waarbij je de verf op een bepaalde manier verdunt om hier vervolgens mee te gieten. Dit kan met allerlei soorten verf, muurverf, hobbyverf, textielverf, wat je maar wilt. Het is niet één specifieke manier hoe je de verf toepast op bv je canvas.

Voor iedereen!
Acryl gieten is een techniek die iedereen kan. Je hebt ook heel snel leuke resultaten! Bij mij heeft het altijd een soort van "Instant Gradification". Ook hoef je er, zeker in het begin, niet veel geld aan uit te geven. Alles wat je nodig hebt kan je vinden bij ,bijvoorbeeld, de Action. De basisbenodigdheden zijn: verschillende kleuren acrylverf, silicone of dimethicone (veel al te vinden in haarolie middeltjes!), bekertjes om in te mengen, een canvas en wat water. Op het internet zijn verschillende "recepten" te vinden met allen hun eigen mengtechnieken en verdun technieken. Maar echt, als je begint is verf en water alles wat je nodig hebt! Een canvasje is tegenwoordig ook niet zo duur meer. En dus om te beginnen neem je lekker een goedkope canvas of canvasboard. Mocht je het gieten heel leuk vinden, dan denk ik dat je vanzelf op zoek gaat naar andere kwaliteiten en welk effect dat heeft op je "gietsel". Want ja, ga je werken met een hogere kwaliteit verf, mengsel en canvas, dan zullen je resultaten anders zijn. Ik hoop dat ik je middels mijn andere blogs wat tips kan geven. Youtube en internet staat vol met filmpjes en leuke tips. Kijk maar eens op mijn youtube kanaal! Deze vul ik regelmatig met nieuwe instructie video's!

Ok, je hebt alles in huis, en nu?!
Ok, je hebt je canvasje, je acryl verf en nu? Ik zal je een klein zetje geven om je eerste canvas te gieten! Bereid je voor met de volgende stappen: 1. Maak een werkplek. Neem voldoende ruimte en bescherm alles wat je lief is. Dek je tafel af met plastic en kranten en draag kleren die vies mogen worden. Ik heb ook nog eens een kookschort voor. En ik draag graag handschoenen. Wegwerphandschoentjes zijn ontzettend handig, maar niet zo milieuvriendelijk. Ik probeer deze dan ook meerdere malen te gebruiken. En vieze handen krijgen is eigenlijk helemaal niet erg!

2. Kies voor een aantal kleuren, niet te veel. Om te beginnen zijn 3 kleurtjes meer dan genoeg. Kies bijvoorbeeld voor wit en twee andere kleuren. In principe zijn er geen regels voor welke kleuren wel of niet kunnen. ALLES KAN. Maar ben je nog niet zo bedreven ga dan voor veilig. Neem bijvoorbeeld een kijkje naar het kleurenwiel en kies kleuren welke vlak naast elkaar liggen. Of ga, heel simpel voor rood, geel en blauw. Welke kleur vindt jij mooi?
3. Voor elke kleur pak je een bekertje of een bakje of waar je dan ook in kan mengen. Ook hier zijn plastic bekertjes erg handig, maar niet echt milieuvriendelijk. Ik gebruik ook graag kleine appelmoes cupjes van mijn zoontjes of andere bekers. Als ik plastic wegwerpbekertjes gebruik, dan probeer ik deze ook meerdere malen te gebruiken. Want acryl gieten heb ik nog niet als milieu vriendelijk ervaren. Ok, ik dwaal af. 1 kleur per bekertje. voor een 20x20cm canvas en 3 kleuren zal ik het bekertje ongeveer voor 50% vullen met verf. Goed roeren. Velen gebruiken bij deze fase graag nog een pouring medium zoals van Liquitex of Owatrol Fluetrol. Beide zijn zeker erg behulpzaam, maar niet goed koop. Er zijn ook mensen die gebruiken de Deo Home Varnish van de Action of doodgewone houtlijm. Daar over later zeker nog meer in een andere blog, maar voor nu, voor je allereerste gietsel hoeft het niet perse. Wanneer je je verf even goed hebt geroerd in je bekertje giet er dan beetje voor beetje water bij. Doe hiermee erg voorzichtig. Water verdund je verf en trekt de pigment van je verf uit elkaar. Dus zeker niet te veel. Ik zeg: doe niet meer dan 15% water bij je verf. Dikte van je verf is erg belangrijk. Maak je verf zo dun dat het van je roer stokje afdruipt in een "flow". Als honing zeggen sommigen. Ik heb ook al iemand horen zeggen: "dunner dan yoghurt en dikker dan room". Het vergt uitproberen. Maar te dik werkt niet fijn! En als allerlaatste doe je twee druppeltjes dimethicone in je kleur. Doe dit pas wanneer je alle kleuren klaar hebt. TIP: Dimethicone is een middel dat veel in haarolie gebruikt wordt. Deze kan je dus kopen bij je drogist.

4. De kleuren samenvoegen doe je in een nieuw bekertje. We gaan hier voor de "durty poor". Je giet een voor een de kleur in het bekertje. Steeds een dun laagje. Giet voorzichtig en niet de hele kleur in een keer. Maar giet meerder lagen. Is je bekertje vol maak er dan rustig een kruisje met een roer stokje in je mix.
5. Leg je canvas op je bekertje en draai nu het geheel om. Laat je bekertje even op zijn kop op het canvas staan. Laat de verf even naar beneden druipen. Na ongeveer een halve minuut is het tijd om je bekertje van je canvas te halen. Sommigen doen dit graag met een beweging om de verf al een zetje over de canvas te geven. Of je trekt de beker gewoon omhoog. Nu komt het gedeelte waar je lekker mee kan gaan kliederen. De verf moet namelijk het canvas over, maar dit doe je niet met de kwast. De verf verdeel je door het canvas voorzichtig heen en weer te bewegen. Laat de verf rustig zijn weg vinden. Hier en daar zie je misschien al wat cellen ontstaan. Laat de verf ook over de rand gaan. zo zorg je er voor dat ook de randen mooi geschilderd zijn.
Misschien heb je een brandertje (voor crème brûlée) in huis? Deze zou je even over je schilderij kunnen bewegen. Dit kan voor meer cellen zorgen en er voor zorgen dat de luchtbellen omhoog komen en weg gaan. En nu laten drogen! Laat je werk met rust voor een dag. Laat het rustig drogen. Mooi he?! Ben je nu verslaafd?? Ik was het gelijk! Wil je meer? In de komende periode zal ik op deze blog meer schrijven over acryl gieten en de verschillende variaties! Heb je vragen? Stuur me dan een berichtje via het contact formulier of mail mij: info@vanessavansoest.nl
Comments